Näin hankit kokonaisarkkitehtuurivälineen (etäopetus)
Kuvaus
Kenelle? Arkkitehtuurin välinevalintaan osallistuvalle, erityisesti hankinnasta ja jalkautuksesta vastaaville henkilöille.
Esitiedot: Kurssille osallistuminen ei vaadi arkkitehtuurin mallinnusosaamista, vaan peruskäsityksen siitä, mitä kokonaisarkkitehtuuri on.
Oppimistavoite: Kurssilainen ymmärtää kokonaisarkkitehtuurivälineen hankinnan ja sen reunaehdot kokonaisuutena sekä saa perusvalmiudet olla hankinnasta vastaava osapuoli.
Kurssin kuvaus
Kokonaisarkkitehtuuriin ei kannata lähteä väline edellä, mutta yllättävän pian tarvitaan joku väline. Netistä löytyvät vertailukriteeristöt johtavat helposti välineeseen, jossa on eniten ominaisuuksia. Niitä lukiessa hämmennys vain kasvaa. Välineet eivät toki muuksi muutu, vaikka valinnan tekisi miten päin tahansa. Väärin tunnistetut vaatimukset kuitenkin haittaavat enemmän kuin arvaisikaan. Ne sulkevat turhaan joitain välineitä pois, toisaalta oleellisten toiminnallisuuksien puuttuminen kostautuu.
Valintaa ei kannata lähestyä perinteisellä vaatimusten listaamisella, joka tuottaa satoja rivejä exceliin, vaan ymmärtämällä oma käyttötarve. Käyttötarve on erilainen eri organisaatioilla, riippuen mallinnuksen painopisteistä ja arkkitehtuurin hyödyntämistavoista, muita hankittuja työkaluja unohtamatta. Onnistunut omien tarpeiden tunnistaminen auttaa myös jalkautuksessa. Välineen hankkimisen ja asentamisen jälkeen nimittäin alkavat varsinaiset haasteet. Kurssi pohjautuu käytännön kokemuksiin eri välineistä, erilaisista organisaatioista ja eri kypsyystasolla olevista arkkitehtuuritoiminnoista.
Kurssin harjoituksissa sovelletaan opetettuja asioita kunkin omaan hankintatilanteeseen. Yksi opetusjakso kestää 2 tuntia, jaksojen välissä on pidempi tauko ruokailua ja harjoitusten tekoa varten. Myös osioiden aikana tehdään pienimuotoisia harjoituksia.
Etäkurssiemme teoriaopetus tallennetaan osallistujien omaan käyttöön. Emme kuitenkaan tallenna osallistujien esittäytymistä kurssin alussa tai kurssijaksojen alussa tapahtuvaa jaksojen välillä tehtävän harjoituksen tarkastusta. Teoriaosuuden aikainen keskustelu ja harjoitukset menevät tallenteelle.
Kouluttaja
Annan arkkitehtuurikokemus ja -osaaminen on poikkeuksellisen laaja, jo yli 20 vuoden ajalta. Hän on ollut pystyttämässä arkkitehtuuritoimintoa erilaisiin organisaatioihin, ollut toiminnon vetäjä ja pääarkkitehti. Eri kokoiset organisaatiot, arkkitehtuurin käyttökohteet sekä varsinainen mallinnustyö ovat tulleet kaikki tutuiksi. Mallinnusvälineet ovat Annan erityisosaamisalue, laajempaa arkkitehtuurityötä nimittäin ei ilman välineitä pysty tekemään. Mieluisin haaste Annalle kuitenkin on ottaa epämääräinen möhkäle käsiteltäväksi ja jäsentää se tavoitearkkitehtuuriksi.
Arkkitehtuurityön lisäksi Anna kouluttaa ja mentoroi organisaatioita. Hän on tuttu puhuja myös seminaareissa ja muissa arkkitehtien kokoontumisajoissa. Koulutuspalautteissa kiitosta tulee käytännönläheisistä esimerkeistä ja hyvistä vinkeistä.
Ohjelma
OSA I
Johdanto kokonaisarkkitehtuurivälineisiin
- Johdanto välinekategorioihin (mallinnus vs. portfolioihin keskittyvät)
- Yleiskuva nykyisestä välinemarkkinasta
- Mallinnusvälineiden tyypilliset ominaisuudet
- Portfolioihin perustuvien välineiden tyypilliset ominaisuudet
- Oman käyttäjäkuntasi huomiointi
- Hankintaan liittyvien vaatimusten määrittely
Harjoitus: Oman hankintasi vaatimuslistan aloittaminen
OSA II
Harjoituksen purku
Hankintaprosessin läpikäynti
- Hankintaprosessin vaiheet ja aikataulutus
- Välinedemot ja esittelyt
- Koekäytön järjestäminen
- Sopimuksissa huomioitavat asiat
Harjoitus: oman hankintasi alustava etenemissuunnitelma
OSA III
Harjoituksen purku
Lisensointimallit ja kustannuslaskenta
- Eri tyyppisten lisensointimallien esittely
- Muiden kustannusten arviointi
- Milloin hyötyjä alkaa syntyä ja niiden ROI
- Kustannuslaskentaharjoituksia eri variaatioilla
Loppuyhteenveto
Ohjelma
Päivämäärä | Aloitusaika | Päättymisaika | |
---|---|---|---|
25.3.2025 | 9.00 | 15.00 | Etäopetus klo 9-11 ja klo 13-15 |
26.3.2025 | 9.00 | 11.00 | Etäopetus klo 9-11 |
Peruutusehdot
Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.
Senior Enterprise Architect
Coala