Kokonaisarkkitehtuurivälineen onnistunut hankinta (etäopetus)

Kesto: 1.5 pv
Valitse päivä
Kurssia ei ole tällä hetkellä aikataulutettu. Ota yhteyttä ja sovi asiakaskohtainen koulutus.

Kuvaus

Kenelle? Arkkitehtuurin välinevalintaan osallistuvalle, erityisesti hankinnasta ja jalkautuksesta vastaaville henkilöille.

Esitiedot: Kurssille osallistuminen ei vaadi arkkitehtuurin mallinnusosaamista, mutta peruskäsityksen siitä, mitä kokonaisarkkitehtuuri on.

Oppimistavoite: Kurssilainen ymmärtää kokonaisarkkitehtuurivälineen hankinnan ja sen reunaehdot kokonaisuutena sekä saa perusvalmiudet olla hankinnasta vastaava osapuoli.

Kurssin kuvaus
Kokonaisarkkitehtuuriin ei kannata lähteä väline edellä, mutta yllättävän pian tarvitaan joku väline. Netistä löytyvät vertailukriteeristöt johtavat helposti välineeseen, jossa on eniten ominaisuuksia. Niitä lukiessa hämmennys vain kasvaa. Välineet eivät toki muuksi muutu, vaikka valinnan tekisi miten päin tahansa. Väärin tunnistetut vaatimukset kuitenkin haittaavat enemmän kuin arvaisikaan. Ne sulkevat turhaan joitain välineitä pois, toisaalta oleellisten toiminnallisuuksien puuttuminen kostautuu.

Valintaa ei kannata lähestyä perinteisellä vaatimusten listaamisella, joka tuottaa satoja rivejä exceliin, vaan ymmärtämällä oma käyttötarve. Käyttötarve on erilainen eri organisaatioilla, riippuen mallinnuksen painopisteistä ja arkkitehtuurin hyödyntämistavoista, muita hankittuja työkaluja unohtamatta. Onnistunut omien tarpeiden tunnistaminen auttaa myös jalkautuksessa. Välineen hankkimisen ja asentamisen jälkeen nimittäin alkavat varsinaiset haasteet. Kurssi pohjautuu käytännön kokemuksiin eri välineistä, erilaisista organisaatioista ja eri kypsyystasolla olevista arkkitehtuuritoiminnoista.

Kurssin harjoituksissa sovelletaan opetettuja asioita kunkin omaan hankintatilanteeseen.

Kurssin teoriaopetus tallennetaan osallistujille. Kurssit rakentuvat seuraavasti: alkuesittelyt kurssin alussa (ei tallenneta), teoriaopetus ja harjoitusten jako (tallennetaan), keskustelu (ei tallenneta), harjoitusten tarkastus seuraavien jaksojen alussa (ei tallenneta).

Kouluttaja
Annan arkkitehtuurikokemus ja -osaaminen on poikkeuksellisen laaja, jo yli 20 vuoden ajalta. Hän on ollut pystyttämässä arkkitehtuuritoimintoa erilaisiin organisaatioihin, ollut toiminnon vetäjä ja pääarkkitehti. Eri kokoiset organisaatiot, arkkitehtuurin käyttökohteet sekä varsinainen mallinnustyö ovat tulleet kaikki tutuiksi. Mallinnusvälineet ovat Annan erityisosaamisalue, laajempaa arkkitehtuurityötä nimittäin ei ilman välineitä pysty tekemään. Mieluisin haaste Annalle kuitenkin on ottaa epämääräinen möhkäle käsiteltäväksi ja jäsentää se tavoitearkkitehtuuriksi.

Arkkitehtuurityön lisäksi Anna kouluttaa ja mentoroi organisaatioita. Hän on tuttu puhuja myös seminaareissa ja muissa arkkitehtien kokoontumisajoissa. Koulutuspalautteissa kiitosta tulee käytännönläheisistä esimerkeistä ja hyvistä vinkeistä.
 

Ohjelman kuvaus

OSA I: 1,5 h
Mitä välinettä tarvitaan?
- Haettavat hyödyt välineestä
- Toteutuvatko hyödyt? Realististen odotusten asettaminen
- Tyypilliset kompastuskivet

Johdanto välineisiin
- Välineiden ominaisuuksia
- Tekniset vaatimukset
- Mikä on tärkeintä? Sisältö, sisältö ja sisältö
- Lisensointimalleista

Harjoitus: Oma tarpeesi ja haettavat hyödyt

OSA II: 2 h

Harjoituksen purku

Hankintaprosessi
- Erilaisia tapoja lähestyä hankintaa, kevyemmästä raskaampaan
- Välineelle asetettavat vaatimukset
- Miten hankinnat yleensä onnistuvat?

Kustannukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä
- Lisenssit ja muut suorat kulut
- Käyttöönotto ja koulutukset
- ROI pidemmällä tähtäyksellä

Harjoitus: Oman hankintasi luonnostelu

OSA III: 1,5 h

Harjoituksen purku

Miten onnistut?
- Millainen väline sopii millekin organisaatiolle?
- Millainen hankintatapa sopii millekin organisaatiolle?
- Mitä muuta kokonaisarkkitehtuuritoiminnossa on saatava kuntoon välineen lisäksi?

Yhteenveto

Ohjelma

PäivämääräAloitusaikaPäättymisaika
8.12.20229.3015.00Etäopetus klo 9:30-11 ja klo 13-15
9.12.20229.3011.00Etäopetus klo 9:30-11

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Järjestäjä
Anna Aaltonen
Senior Enterprise Architect
Coala
Etäopetus