Arkkitehtuurivälineen hallittu käyttöönotto

Kesto:1 t
Kieli:suomi
Teknologia:Oppia (GoToWebinar)

23.8.2022

Maksuton webinaari
klo15.00-16.00

Vaikka arkkitehtuurivälineet helposti mielletään pikku sovelluksiksi, joita kullakin on läppärillään tarpeen mukaan, on sillekin tehtävä hallittu käyttöönotto. Onko käyttöönotto tehty, kun serveri on asennettu ja siihen saa yhteyden läppäriltä? Entäpä kun yhteinen tuotantorepository on pystyssä? Mallintajat saattavat tämän lisäksi käydä vielä välinetoimittajan koulutuksen, jossa käydään läpi, mistä mikäkin välineen toiminnallisuus löytyy. Tässäkö kaikki?

Perusasioiden on toki oltava kunnossa, eihän välineellä tee mitään, jos se ei edes aukea. Käyttöönottoon kuuluu kuitenkin muutama muu asia. Mallinnustavasta on sovittava, oli väline mikä tahansa. Tämä ei koske pelkästään ArchiMate-mallinnusta, vaan kaikkien välineiden käyttöönoton yhteydessä on päästävä tilanteeseen, missä mallintajat ymmärtävät sanan ”tietojärjestelmä” samalla tavalla. Lisäksi välineen sisällä on eroteltava jollain tavalla yhteiset sisällöt (tyypillisesti kokonaisarkkitehtuuria) projektien tuottamista työn alla olevista arkkitehtuurikuvista. Joskus välineisiin ladataan tietosisältöä muualta, vaikkapa järjestelmäsalkusta. Tämäkin kannattaa dokumentoida.

Välineen käyttöönoton ei tarvitse olla kuin Iisakin kirkon rakentaminen, mutta liian hutaistu käyttöönotto kostautuu huonolaatuisena sisältönä ja erilaisina väärinymmärryksinä. Nämä taas johtavat useimmiten siihen, että välineen käyttö kriisiytyy. Ainakin pahimmat ongelmat olisivat helposti vältettävissä hallitulla käyttöönotolla. Tule kuulemaan parhaat vinkit!

Aikataulu:
14.45-15.00 Liittyminen webinaariin
15.00-15.45 Arkkitehtuurivälineen hallittu käyttöönotto Puhuja: Anna Aaltonen, Senior Consultant (Coala)

Anna on kokonaisarkkitehti ja kouluttaja. Anna on varsinainen ICT-ratkaisujen moniottelija, kokemusta ja näkemystä on monelta osa-alueelta. Anna on ollut käyttöönottamassa useita eri välineitä (Sparx, BiZZdesign, Archi, ARC, Aris) eri organisaatioissa sekä kouluttanut ja ohjeistanut käyttäjiä. Annalla on vankka kokemus siitä, mitkä asiat kannattaa laittaa kuntoon, oli väline mikä tahansa.


HUOM! Webinaari on mahdollista katsoa myös jälkitallenteena, jos et pääse mukaan live-lähetykseen. Muista rekisteröityä ensin Oppia.fin käyttäjäksi.

Coala on yksi Oppia.fi kouluttajakumppaneista. Tutustu Coalan koulutustarjontaan TÄÄLTÄ

Järjestäjä