Sisältö edellä arkkitehtuurissa

Kesto:1 t
Kieli:suomi
Teknologia:Oppia (GoToWebinar)

14.12.2021

Maksuton webinaari
klo9.00-10.00

Kokenut arkkitehti tuntee mallinnusnotaatiot, kuten ArchiMaten®, läpikotaisin. Hän myös mielellään brassailee mallinnus- ja välineosaamisellaan ja notaatioiden tuntemuksellaan. Hän saattaa myös kynäillä kuvauksiaan juurikaan muilta mitään kysymättä. Jos tätä taipumusta ei tiedosta ja etene kuvaustyössä sisältö (ja arkkitehtuurin hyödyntäjä!) edellä, päädytään kasaan teoreettisesti hienoja kuvauksia, joilla ei ole juurikaan tekemistä todellisuuden kanssa tai joiden käytettävyys on huono.

Näppärä arkkitehti toki pystyy kuvaamaan organisaatiotason kyvykkyyskartan, prosessikartan tai vaikka tietomallin yksikseenkin. Hän kykenee myös mallintamaan organisaation strategiasta hienoja kaavioita pelkästään lähdemateriaalin perusteella. Tällaiset kuvaukset jäävät kuitenkin teoreettisiksi harjoituksiksi, joille ei ole kysyntää organisaatiossa. Jos arkkitehti tekee työtään liian itsenäisesti, jää arkkitehtuuri geneeriseksi ja sidosryhmien hyväksyntä työlle puuttumaan.

Ongelmia voi olla myös mallinnuspuolella. Kaavioissa voidaan esimerkiksi käyttää surutta koko notaation tarjoamaa elementti- ja relaatiorepertuaaria. Kaavioista voi tulla veret seisauttavia ”lakanoita”, joissa on kuvattu kaikki strategiasta palvelimiin – tai vaikka organisaation koko IT-arkkitehtuuri yksityiskohtineen. Välttämättä ei myöskään välitetä siitä, ovatko eri IT-ratkaisujen tai jopa kokonaisarkkitehtuurin eri osien kuvaukset yhteismitallisia. Hukutaan elementtien sisäisiin rakenteisiin ja riippuvuuksiin.

Pitäisi kuitenkin muistaa, että arkkitehtuuri on viestintää. Olennainen kuvattavasta kohteesta pitäisi pystyä tiivistämään arkkitehtuurikuvauksiin. Avainsana on nimenomaan olennainen – asioiden kuvaaminen liian laajasti tai monimutkaisesti ei tuo lisäarvoa. Ja arkkitehtuurikuvausten hyödyntäjä määrittelee, mikä on olennaista. Mallinnuskäsialan tulisi olla melko karkea, mutta konkreettinen. Kuvausten sisällön tulisi myös olla virheetöntä.

Tässä webinaarissa saat vinkkejä hyödyllisten arkkitehtuurikuvausten laatimiseen!

Aikataulu:

8.45-9.00 Liittyminen webinaariin
9.00-9.45 Sisältö edellä arkkitehtuurissa. Puhuja: Eetu Niemi, FT, Senior Consultant (Coala)

Eetu on kokenut arkkitehtuurin moniosaaja. Hän on arkkitehtuuroinut useita kymmeniä organisaatioita ja ratkaisuja eri toimialoilla sekä tuntee arkkitehtuurin kuvausvälineet. Arkkitehtuurin hyödyntäminen ja hyödyt ovat hänelle tuttuja niin käytännön kuin myös teorian kautta - Eetun väitöstutkimus käsittelee kokonaisarkkitehtuurin hyötyjen syntymistä. Eetu on arkkitehtuurikonsultti ja partneri Coalassa.


HUOM! Webinaari on mahdollista katsoa myös jälkitallenteena, jos et pääse mukaan live-lähetykseen. Muista rekisteröityä ensin Oppia.fin käyttäjäksi.

Coala on yksi Oppia.fi kouluttajakumppaneista. Tutustu Coalan koulutustarjontaan TÄÄLTÄ

Järjestäjä