WEBINAARI: Kyberturvallisuus NYT - Kyberturvallisuuden järkyttäminen osana vaikuttamista

Kesto:50 min
Kieli: suomi
Teknologia:Oppia (GoToWebinar)

10.1.2019

Maksuton webinaari
klo8.00-8.50

Kyberturvallisuus NYT! Kyberturvallisuuden järkyttäminen osana vaikuttamista

Webinaarissa käydään lyhyesti läpi:

- Pieni maa voi varautua vain yritysten ja valtion yhteistyöllä 
- Valtioiden välisessä suhteessa kyberturvallisuuteen iskeminen on epäsuoraa painostamista.
- Verkkojen kautta on mahdollista sekoittaa toisen maan päätöksentekokykyä.
- Toivottavasti sotaa ei enää nähdä, mutta jos se nähtäisiin- kyberkeinot olisivat sodan ytimessä.
 
Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan webinaariin!

Laajempi sisältö kuullaan Kyberturvallisuus Nyt! 31.1.2019 Messukeskuksessa pidettävässä tapahtumassa.

Webinaarin kuvaus:

Turvallisuuskysymykset ovat muodostuneet yhä tärkeämmäksi teemaksi niin yrityksissä kuin laajemmin yhteiskunnassa. Tieto- ja kyberturvan sekä informaatiovaikuttamisen kysymykset koskettavat yhtä lailla liike-elämän strategioita, EU:n linjauksia, Suomen poliittista päätöksentekoa ja kaupunkikulttuurin kehitystä kuin kansalaisen normaalia arkea.

Vuosituhannen alussa koettiin poliittisilta ja symbolisilta vaikutuksiltaan merkittävä 9/11 ja New Yorkin kaksoistornien tuhoutuminen. On kuvaavaa, että puhe epävarmuudesta ja riskien hallinnasta on sen jälkeen yleistynyt eri puolilla maailmaa. Niin terrorismi kuin erilaiset turbulenssit, VUCA-ilmiöt ja ”mustat joutsenet” ovat kuuluneet keskeisesti viime vuosien aikalaiskuvastoon ja -keskusteluun.

Digitalisaation ohella kyberturvallisuus (cyber security) on ollut viime vuosina runsaasti esillä julkisessa keskustelussa ja eri organisaatioiden strategisessa suunnittelussa. Omat keskeiset haasteensa globaalissa, hyperkytkeytyneessä ajassa liittyvät juuri turvallisuuskysymyksiin. Nyky-yhteiskunnassa globaalit riskit ja yllättävätkin syyseuraus-ketjut ovat ilmeiset.

Jo viime vuosituhannen puolella puhuttiin riskiyhteiskunnasta. Digitaalisen kyberajan riskit ja mahdollisuudet eroavat kuitenkin teollisen ajan haasteista ja kipukohdista. Ero historiaan on se, että mahdollinen hyökkääjä voi nykypäivänä sijaita fyysisesti lähellä (esim. naapurikorttelissa) tai kaukana (esim. toisella mantereella).

On oireellista, että juuri kyberturvallisuus on noussut digitaalisuuden ja verkostoyhteiskunnan aikakaudella yhdeksi ajankohtaiseksi keskustelunaiheeksi. Pohjoismaat olivat toisen maailmansodan jälkeen poikkeuksellisen rauhallisia alueita. Millainen on tilanne nyt tai ylihuomenna?

Lähivuosien avainkysymys kuuluu: miten varautua kybermaailman haasteisiin, mahdollisuuksiin ja pullonkauloihin? Kuinka tieto- ja kyberturvakysymyksissä ollaan mahdollisimman tukevalla jäällä? Kuinka erilaisten aikalaispelkojen ja -uhkakuvien keskellä yritys, organisaatio, kansalainen ja kuluttaja voivat tuntea olonsa mahdollisimman turvalliseksi, levolliseksi ja tulevaisuususkoiseksi?

(Teksti perustuu Dr. Sam Inkisen, yhden Kyberturvallisuus NYT- tapahtuman puhujan, tutkimustyöhön ja tuotantoon.)

Webinaarissa puhujana toimii Matti Vanhanen, joka on toiminut Suomen pääministerinä ja Suomen Keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010, ja kansanedustajana vuosina 1991–2010, sekä uudelleen vuodesta 2015. Vanhanen on Suomen kolmanneksi pitkäaikaisin pääministeri. Pääministerikautensa jälkeen Vanhanen toimi Perheyritysten liiton toimitusjohtajana vuosina 2010–2014. Vanhanen on ollut kaksi kertaa presidenttiehdokkaana, vuosina 2006 ja 2018. Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka ovat kaikki kuuluneet EU-vaikuttamisen lisäksi Matti Vanhasen poliittisen uran painopisteisiin. Vanhasen toiminta pääministerinä ja puolustusministerinä tunnetaan varmasti parhaiten, mutta hänen muu kokemuksensa on luonut perustaa näille tehtäville. Matti Vanhanen on eräs aikamme kokeneimmista ulkopolitiikan käytännön johtamiseen osallistuneista. Pitkän pääministerikauden lisäksi hänellä on monipuolinen ja pitkäaikainen kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä. Vanhanen on kirjoittanut kaksi kirjaa ulkopolitiikasta: vuonna 2005 ilmestyneen ”Suomen suunta maailmassa” ja vuonna 2016 ”Ulkopolitiikkaa.

KYBERTURVALLISUUS NYT! - tapahtuma tammikuussa! (31.1.2019, Helsingin Messukeskus). 

On vain kahdenlaisia yrityksiä: ne, joihin on hyökätty, ja ne, joihin tullaan hyökkäämään.
Lue lisää Kyberturvallisuus NYT! -tapahtumasta: https://www.oppia.fi/events/kybernyt

 

Kuuntele pidetty webinaari jälkitallenteena!

Ohjeet tallenteen katsomiseen:
1. (Jos et ole aiemmin vielä rekisteröitynyt Oppian käyttäjäksi) luo käyttäjätunnus Oppia.fi – Oppimisen verkkokauppaan www.oppia.fi
2. Kirjaudu sisään Oppiaan
3. Rullaa webinaarisivun alalaitaan ja klikkaa kohdasta ”Katso tallenne”
4. Ohjaudut BrightTalk-palveluun, jota Oppia käyttää tallenteen julkaisuun
5. Luo käyttäjätunnus BrighTalkiin sivun oikean laidan lomakkeen avulla
6. Tämän jälkeen pääset käynnistämään webinaaritallenteen

Kysy tarvittaessa lisäohjeita Oppia Chatista.

Järjestäjä