Tietojärjestelmäsalkusta kättä pidempää tietohallinnon päätöksentekoon

Kesto:1 t
Kieli: suomi
Teknologia:Oppia (GoToWebinar)

1.2.2022

Maksuton webinaari
klo9.00-10.00

Tietohallinnon tärkeimpänä tavoitteena on varmistaa, että tietojärjestelmät tukevat ja tehostavat organisaation toimintaa. Järjestelmät eivät myöskään saisi tekniikaltaan hapantua käsiin. Siitä voi seurata vaikkapa tietoturvariskejä, joiden lauetessa päästään lehtien sivuille ja menetetään asiakkaiden luottamus. Lisäksi koko paketin pitäisi olla kustannustehokas – myös ylläpitokustannuksiltaan. Tätä varten on suotavaa yksinkertaistaa teknologiasalkkua, optimoida lisenssit ja välttää toimittajaloukkuja.

Näiden tavoitteiden täyttäminen ei ole ihan helppoa hommaa. Se vaatii järjestelmällisyyttä tietojärjestelmäsalkun hallinnalta. Kaikki lähtee liikkeelle tietojärjestelmien nykytilan inventoinnista tietojärjestelmäsalkkuun. Mahdollisia dokumentoitavia tietoja on paljon: esimerkiksi käyttötarkoitukset, kriittisyydet, kustannukset, teknologiat, riskit, riippuvuudet sekä toiminnallinen ja tekninen laatu. Vaikka nykytila on dokumentoitava, ei kuvausten ylläpito saa muodostua liian työvoimavaltaiseksi.

Tietojärjestelmäsalkun pihvi on tietysti sen hyödyntäminen. Salkusta saadaan pohjatiedot esimerkiksi järjestelmien uudistusprojektien suunnitteluun ja järkevään vaiheistukseen. Hyödyntäminen ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti, vaan on rakennettava mukaan eri toimintojen toimintatapoihin. Tähän tuo lisähaastetta se, että tietojärjestelmäsalkun hallintaan liittyvät roolit jakautuvat useisiin toimintoihin (esimerkiksi IT-palvelunhallintaan, projektisalkunhallintaan ja ratkaisukehitykseen).

Tässä webinaarissa kerron, miten tietojärjestelmäsalkku pistetään pystyyn ja miten sitä kannattaa hyödyntää!

Aikataulu:

8.45-9.00 Liittyminen webinaariin
9.00-10:00 Tietojärjestelmäsalkusta kättä pidempää tietohallinnon päätöksentekoon. Puhuja: Anna Aaltonen, Senior Consultant (Coala)

Anna on kokonaisarkkitehti ja kouluttaja. Anna on varsinainen ICT-ratkaisujen moniottelija, kokemusta ja näkemystä on monelta osa-alueelta. Työkokemusta hänelle on kertynyt vuosien varrella uusien tietojärjestelmien määrittelystä aina organisaatiotason kokonaisarkkitehtuuriin asti. Hän on myös ollut toteutusprojekteissa sekä ylläpitänyt tietojärjestelmiä. Koulutuspalautteissa kiitosta tulee käytännönläheisistä esimerkeistä ja hyvistä vinkeistä.

Annan arkkitehtuurikokemus ja -osaaminen on poikkeuksellisen laaja, jo yli 20 vuoden ajalta. Eri kokoiset organisaatiot, arkkitehtuurin käyttökohteet sekä varsinainen mallinnustyö ovat tulleet kaikki tutuiksi. Anna tuntee myös tietohallinnon toiminnan ja hänellä on sekä ITIL4 että COBIT-sertifikaatit. Mieluisin haaste Annalle kuitenkin on ottaa epämääräinen möhkäle käsiteltäväksi ja jäsentää se toteuttamiskelpoiseksi etenemissuunnitelmaksi.

HUOM! Webinaari on mahdollista katsoa myös jälkitallenteena, jos et pääse mukaan live-lähetykseen. Muista rekisteröityä ensin Oppia.fin käyttäjäksi.

Coala on yksi Oppia.fi kouluttajakumppaneista. Tutustu Coalan koulutustarjontaan TÄÄLTÄ

Järjestäjä