ArchiMate® peruskuvaukset mallintajille (etäopetus)

Kuvaus

Kenelle?
Kokonais- tai yritysarkkitehtuuria mallintavat arkkitehdit, ja kaavioiden lukutaitoa tarvitsevat henkilöt.

Esitiedot
Ymmärrys arkkitehtuurityöstä. Kokemusta IT-arkkitehtuurin tai kokonaisarkkitehtuurin tekemisestä. Jos et vielä tiedä miksi kokonaisarkkitehtuuria kannattaa tehdä, käy ensin kurssi Kokonaisarkkitehtuurin starttipaketti.

Oppimistavoite
Osallistuja saa yleiskuvan kuvauskielen peruskuvauksista ja niiden käyttömahdollisuuksista. Hän oppii mallintamaan liiketoiminta-, tietojärjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kaavioita ArchiMate®-kuvauskielellä.

Kurssin kuvaus
Open Group on kehittänyt standardoidun arkkitehtuurin mallinnuskielen kokonaisarkkitehtuurin kuvaamiseen. Se tukee erityisesti TOGAF® -viitearkkitehtuuria.

Kurssilla käydään läpi kuvauskielen keskeisimmät elementit liiketoiminnan, tietojärjestelmä­kokonaisuuden ja teknologian kuvaamiseen. Elementit ja niiden käyttötarkoitus tulevat tutuiksi sekä esimerkkien että harjoitusten avulla. Kurssi pohjautuu ArchiMate® versioon 3.2.

Etäkurssi toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Päivässä on kaksi 1,5 tunnin opetusjaksoa, joiden välissä on pidempi lounastauko ruokailua ja harjoitusten tekoa varten. Harjoitukset palautetaan sähköpostilla kouluttajalle tauon aikana ja niistä saa palautetta. Osallistujalla on hyvä olla käytössään kaksi näyttöä, esim. kannettavan tietokoneen ruudun lisäksi isompi näyttö sekä erillinen hiiri, jotta mallinnusharjoituksia on helpompi tehdä. Osallistujat saavat kurssimateriaalin ja harjoitukset etukäteen.

Etäkurssiemme teoriaopetus tallennetaan osallistujien omaan käyttöön. Emme kuitenkaan tallenna osallistujien esittäytymistä kurssin alussa tai kurssijaksojen alussa tapahtuvaa jaksojen välillä tehtävän harjoituksen tarkastusta. Teoriaosuuden aikainen keskustelu ja harjoitukset menevät tallenteelle.

Kurssi ei johda sertifiointiin. Mikäli haluat sertifioitua, suosittelemme kurssin jälkeen lataamaan itseopiskelumateriaalin ja harjoittelutentit Open Groupin sivuilta. Samalla saat ohjeet tenttiin ilmoittautumiseen.

Kouluttaja
Ida-Kaisa on yksi Coalan ArchiMate kouluttajista, hän pitää sekä avoimia että asiakaskohtaisia koulutuksia. Ida-Kaisan vahvuus kouluttajana on käytännönläheinen lähestymistapa – konkreettinen ote välineiden käyttöön ja arkkitehtuurisisältöjen tekemiseen. Arkkitehtuurikonsulttina mallintaminen on Ida-Kaisalle enemmän kuin tuttua ja standardoiduista mallinnuskielistä tutuin on ArchiMate, niinpä Ida-Kaisa onkin ArchiMate® 3 Practitioner sertifioitu.

Ohjelma

Kurssin sisältö

Osa 1 - Johdanto ja toiminta-arkkitehtuuri

Mikä on ArchiMate®?

Liiketoimintakerroksen (business layer) mallintaminen

 • Liiketoimintakerros: keskeiset elementit ja suhteet
 • Liiketoimintakerros: prosessit ja palvelut
 • Liiketoimintakerros: vuorovaikutuskaaviot

Yhteenveto ja harjoituksen jako

Osa 2 - Sovelluskerros

Harjoituksen tarkastus

Sovelluskerroksen (application layer) mallintaminen

 • Sovelluskerros: keskeiset elementit ja suhteet
 • ArchiMate: mekanismi johdetut suhteet
 • Sovelluskerros: järjestelmien toiminnallisuus ja rajapinnat
 • Sovelluskerros: järjestelmien väliset riippuvuudet

Yhteenveto ja harjoituksen jako

Osa 3 – Teknologiakerros ja tietojen kuvaaminen

Harjoituksen tarkastus

Teknologiakerroksen (technology layer) mallintaminen

 • Teknologiakerros: keskeiset elementit ja suhteet
 • Teknologiakerros: aktiivisten rakenne-elementtien suhteet

Tietomallinnus

Yhteenveto ja harjoituksen jako

Osa 4 – Kerrosten välinen yhteistyö ja yhteenveto

Harjoituksen tarkastus

Kerrosten välinen yhteistyö

 • Kerroskuva ja ydinkerrosten välinen yhteistyö
 • Palveluarkkitehtuurin kuvaustapa

Lyhyt katsaus motivaationäkökulmaan ja strategia- sekä toteutus- ja siirtymäkerroksiin

Kurssin kertaus

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Järjestäjä