Johdatus tiedonhallintalakiiin ja -malliin

Kuvaus

Kenelle? Henkilöt, joiden vastuulla on organisaation tiedonhallintamallin kuvaus- ja ylläpitotyön suunnittelu ja koordinointi sekä henkilöt, jotka osallistuvat mallin kuvaamiseen tai ylläpitämiseen.

Esitiedot: Ei edellytä esitietoja

Oppimistavoite: Koulutuksen jälkeen osallistujilla on yleiskäsitys tiedonhallintalaista sekä valmiudet suunnitella ja toteuttaa tiedonhallintamallin kuvaustyötä omassa organisaatiossaan.

Kurssin kuvaus
Tiedonhallintalaki asetti julkisen hallinnon organisaatiolle erilaisia velvoitteita. Velvoitteisiin sisältyy mm. vaatimus tehdä asiakirjajulkisuuskuvaus, kuvata organisaation tiedonhallintamalli, tehdä muutosvaikutusten arviointia sekä toteuttaa tietyt tietoturvaan liittyvät kontrollit. Koulutuksessa käydään lain asettamat vaatimukset läpi yleisellä tasolla, erityisesti keskittyen tiedonhallintamalliin. Laissa on kerrottu tiedonhallintamallin sisällön minimivaatimukset, mutta organisaatioilla on liikkumavaraa sen suhteen asetetaanko muitakin vaatimuksia kuin lakipykälän minimivaatimusten täyttäminen. Kurssilla käydään läpi konkreettisia esimerkkejä siitä, missä kaikessa mallin kuvauksia voisi hyödyntää ja millaisia liityntöjä kuvauksilla on organisaation eri tukitoimintoihin.

Tiedonhallintamallia ei myöskään kannata aloittaa ”tyhjästä”, vaan hyödyntää organisaation jo aiemmin tekemiä kuvauksia. Kurssilla käydään läpi mitkä ovat näitä tyypillisiä, mahdollisesti hyödynnettäviä kuvauksia.  Tiedonhallintamallin kuvaaminen kertaalleen ei riitä, vaan mallia on lain mukaan myös ylläpidettävä. Kurssilla pohdimme myös sitä, miten mallin kuvaus- ja ylläpitotyö kannattaa organisoida niin sanotusti poikkihallinnollisesti.

Etäkurssi toteutetaan luentomuotoisena opiskeluna. Kurssi sisältää kolme 1 tunnin jaksoa. Kurssiin ei sisälly harjoitustehtäviä. Osallistujat saavat kurssimateriaalin kurssin jälkeen.

Kouluttaja
Anu Ylä-Pietilällä on pitkä kokemus julkishallinnon organisaatiosta ja erilaisten säädösten vaatimusten konkretisoinnista ja implementoinnista organisaation toimintaan. Hän osallistui myös työryhmään, jossa valmisteltiin mm. tiedonhallintamalliin liittyvää suositusta ja tiedonhallintalautakunnan työtä. Anu toimi tiedonhallintalautakunnan varajäsenenä kevätkauden 2020. Hän on toiminut myös useita vuosia pääarkkitehtinä, joten hänellä on käytännön näkemystä siitä, miten kokonaisarkkitehtuurikuvaukset ja tiedonhallintamalli suhteutuvat toisiinsa.

Ohjelma

Ohjelma

Osa 1 - Johdatus tiedonhallintalakiin

Lakiuudistuksen tausta ja tavoitteet

Lain sisältö ja siirtymäsäännökset

Lain ympärille syntyneet rakenteet

 

Osa 2 - Johdatus tiedonhallintamalliin

Tiedonhallintamallin vaatimukset

Tiedonhallintamallin sisältö

Tiedonhallintamallin kuvaaminen – miten kannattaa aloittaa?

Tiedonhallintamalli suhteessa organisaation muihin tekemisiin

 

Osa 3 - Tiedonhallintamallin kuvaaminen käytännössä

Tiedonhallintamallin sisältö esimerkin kautta

Tiedonhallintamalli ja etenemisen suunnittelu

Miten tiedonhallintamalli liittyy muuhun organisaation tekemiseen

Kuvaus- ja ylläpitotyön resurssointi

Konkreettinen etenemissuunnitelma

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Järjestäjä