Arkkitehtuurielementtien kaatopaikka vai hyödynnettävä kuvauskanta?

Kesto:1 t
Kieli:suomi
Teknologia:Oppia (GoToWebinar)

22.9.2022

Maksuton webinaari
klo9.00-10.00

Onko organisaatiosi kokonaisarkkitehtuurin mallinnusvälineestä tullut sekalaisten kaavioiden ja elementtien kaatopaikka, josta kukaan ei enää löydä etsimäänsä? Kokonaisarkkitehtuurin kuvauskantahan on muutakin kuin vain kuvia, se on myös elementit ja yhteydet, jotka nämä kuvat muodostavat, ja varsinkin niiden järjestyksessä pitäminen voi usein olla haaste. Jos kuvauskannan päästää liian kaoottiseen tilaan, se usein johtaa siihen, että kokonaisarkkitehtuurin hyödyntäminen käy mahdottomaksi. Aikaa kuluu hukkaan, kun samoja kuvauksia tehdään eri paikkoihin ja riippuvuuksien analysointi on mahdotonta, kun elementit eivät vastaa todellisuutta. Pahimmillaan päädytään tilanteeseen, jossa vanhan elementtikirjaston ja kaikkien kuvausten tuhoaminen ja puhtaalta pöydältä aloittaminen olisi nopeampaa kuin siivoamiinen. Usein tämä on välinevaihdon varjoagenda.

Tyypillisiä virheitä mallinnusvälineen ja kuvauskannan järjestyksessä pitämisen kannalta ovat esimerkiksi mallinnusvälineen käyttö ”piirtelyvälineenä”, elementtien ja kuvausten epäselvä nimeäminen, yhtenäisen mallinnustavan puute tai kuvauskannan selkeän rakenteen puute. Samaa tietojärjestelmää tai teknologiaa saattaa löytyä kymmenenä eri duplikaattina ja parilla eri nimellä. Useinhan ongelma johtaa juurensa siihen, että yhteisiä toimintatapoja ei ole sovittu, tai niiden jalkauttamisessa on epäonnistuttu.

Tässä webinaarissa käydään läpi käytännön esimerkkien kautta syitä siihen, miksi ja miten mallinnusväline ja kuvauskanta päätyvät kaatopaikkaa muistuttavaan tilaan. Tämän lisäksi tietysti käydään läpi ohjeet ja neuvot siihen, miten tilanne korjataan tai jo lähtökohtaisesti vältetään.

Tule kuulemaan varoittavia esimerkkejä ja käytännön vinkit kaaoksen välttämiseen mallinnusvälineessä!

Aikataulu:
8.45-9.00 Liittyminen webinaariin
9.00-9.45 Elementtikaatopaikka vai hyödynnettävä kuvauskanta? Puhuja: Vilja Kurkinen, Consultant (Coala)

Vilja on konsultti ja kouluttaja. Asiakasprojekteissa hän on keskittynyt mm. kuvauskantojen siivoamiseen ja rakentamiseen tyhjästä sekä kokonaisarkkitehtuurin mallinnustavan ohjeistamiseen sekä hallintamallin suunnitteluun. Viljalla on paljon kokemusta etenkin prosessien mallintamisesta sekä kehittämisestä ja monenlaisista järjestelmä- ja laadunhallintaprojekteista.


HUOM! Webinaari on mahdollista katsoa myös jälkitallenteena, jos et pääse mukaan live-lähetykseen. Muista rekisteröityä ensin Oppia.fin käyttäjäksi.

Coala on yksi Oppia.fi kouluttajakumppaneista. Tutustu Coalan koulutustarjontaan TÄÄLTÄ

Järjestäjä