Sparx EA välineen peruskäyttö mallintajille (etäopetus)

Kesto: 2.0 pv
Valitse päivä
Kurssia ei ole tällä hetkellä aikataulutettu. Ota yhteyttä ja sovi asiakaskohtainen koulutus.

Kuvaus

Kenelle? Kaikille, joiden työnkuvaan kuuluu erilaisten arkkitehtuurisuunnitelmien tekeminen mallintamalla Sparx EA -välineellä. Koska Sparx EA muuttuu jonkin verran versiosta toiseen, on kurssi soveltuva myös uusimpaan versioon perehdytyksenä aikaisempien Sparx EA -versioiden käyttäjille. Nimikkeesi todennäköisesti on kokonaisarkkitehti, projektien ratkaisuarkkitehti tai toiminnan kehittäjä.

Esitiedot: Kurssilla käytetään paljon erityisesti ArchiMate®-kuvauskieltä, eli sen tuntemuksesta on hyötyä. Osaamisen siihen voit hankkia kurssilla ArchiMate® peruskuvaukset mallintajille.

Oppimistavoite: Osallistuja osaa tehdä erilaisia perusmalleja Sparx EA -välineellä, ymmärtää välineen perusrakenteet ja logiikan.

Kurssin kuvaus

Kurssilla käydään läpi Sparx EA -väline työympäristönä ja sen perusrakenteet. Kurssin ohessa sinulle myös selviää, miten arkkitehdin kannattaa työskennellä Sparx EA -välineellä (mm. hakemiston rakenne, elementtien sijoittelu ja siivoaminen mallintamisen aikana).

Kurssilla harjoitellaan yleisimmillä kuvauskielillä (ArchiMate, BPMN ja UML) työskentelyä. Kaikki osiot sisältävät harjoituksia. Kurssilla käytettävä Sparx EA -versio on 16 (uusin), mutta se on hyvin samanlainen kuin versio 15.2. (sinulla voi olla kumpi tahansa). Osallistuja voi käyttää kurssin aikana joko omaa Sparx EA -lisenssiään (client) tai ladata 30 päivän kokeiluversion Enterprise Architect Trial (sparxsystems.com).

Etäkursssiemme teoriaopetus tallennetaan osallistujien omaan käyttöön. Emme kuitenkaan tallenna osallistujien esittäytymistä kurssin alussa tai kurssijaksojen alussa tapahtuvaa jaksojen välillä tehtävän harjoituksen tarkastusta. Teoriaosuuden aikainen keskustelu ja harjoitukset menevät tallenteelle.

Kouluttaja
Ida-Kaisa on yksi Coalan Sparx EA -välinekouluttajista, hän pitää sekä avoimia että asiakaskohtaisia koulutuksia. Ida-Kaisan vahvuus kouluttajana on käytännönläheinen lähestymistapa – konkreettinen ote välineen käyttöön ja arkkitehtuurisisältöjen tekemiseen. Koulutuksissa Ida-Kaisa esittelee välinettä ja mallintamista sen avulla, käytännön esimerkkien kautta. Olennainen osa tehokasta mallintamista on välineen sujuva käyttö, jolloin voit keskittyä itse asiaan, eli arkkitehtuurityöhön.

Ida-Kaisalle ovat tulleet tutuksi yleisimmät mallinnusvälineet, joista eniten kokemusta on kertynyt juuri Sparx Enterprise Architect -välineestä. Arkkitehtuurikonsulttina myös mallintaminen on Ida-Kaisalle enemmän kuin tuttua.

Ohjelma

PäivämääräAloitusaikaPäättymisaika
4.6.20249.0015.00Etäopetus klo 9-11 ja klo 13-15
5.6.20249.0015.00Etäopetus klo 9-11 ja klo 13-15

Osa 1

Sparx EA -välineen perusrakenne

mallintajan työtila ja työtilan asetukset

toimivan hakemistorakenteen rakentaminen

peruskomennot

Ensimmäinen mallini

harjoituksena yksinkertainen ArchiMate-kuva

välineen toimintalogiikka: workspaces, perspectives, options
 

Osa 2

Arkkitehtuurin mallintaminen ArchiMate®:lla

toiminnan kuvaaminen ArchiMate:lla ja mallinnuksen perustoiminnot

tietojärjestelmäratkaisun lisääminen kuvaukseen

harjoituksena yksinkertainen ArchiMate-kerroskuva

elementtikirjastot ja elementtien hallinnointi
 

Osa 3

Prosessien kuvaaminen BPMN:llä

mikä on erilaista verrattuna ArchiMate-mallinnukseen

uimaratakaavion kuvaaminen BPMN:llä ja harjoitukset

suositus elementtien sijoitteluun ja nimeämiseen hakemistossa
 

Osa 4

Mallintaminen UML:llä

tietomallinnus UML:llä (luokkakaavio)

muiden useimmin tarvittavien kaavioiden esittely (käyttötapaukset, aktiviteettikaavio, sekvenssikaavio) ja lyhyt harjoitus

Mallinnustavat yhteensä

mitä mallinnustapoja tarvitset käytännössä

miten hallitset eri mallinnusnotaatioiden käyttöä samassa kuvauskannassa

analyysit, yhteenvedot ja matriisit

Kurssin lyhyt loppukertaus

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Järjestäjä
Ida-Kaisa Isoviita
Senior Consultant
Coala Oy
Etäopetus